Palyatif Bakım Ünitesi
12 Şubat 2020

palyatif.jpg

            Palyatif Bakım Nedir?

         Yaşlanmaya yada yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir  değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım" dır.
            Halk arasında yaşlı bakımı olarak algılansa da palyatif bakım hastalığa bağlı olarak olumsuz etkilenen yaşam kalitesinin artırılması amacıyla herkese yönelik bir hizmettir. 

            Palyatif Bakım Ünitemiz 2019 yılı Ağustos ayında 10 yatak kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır.  Ünitemizde; 1 Uzman Doktor, 1 Sosyal Çalışmacı ve 6 Hemşire görev yapmaktadır.

            Palyatif Bakım Hizmetlerine Nasıl Başvuru Yapılabilir?

           Başvurular, palyatif bakım hizmeti almak isteyen hastaların kendisi veya aile bireyleri tarafından bizzat yapılabileceği gibi aile hekimi veya hastanın takip ve tedavisini yapan hekim tarafından da taburcu aşamasında gerekli görüşme ve koordinasyon sağlanmak suretiyle palyatif bakım hizmeti veren merkez veya sağlık hizmet sunucusuna yönlendirilebilir.

            Sağlık tesisine gelemeyecek durumda olan hastalar bulundukları ortamda evde sağlık ekiplerince ziyaret edilerek birlikte yaşadığı aile bireylerinin durumu ile bir bütün olarak değerlendirilir.

            Değerlendirme sonucu palyatif bakım hizmeti alması uygun görülen hasta merkezlere gönderilir.

            Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar

            Kanser, Nörolojik Hastalıklar (Alzheimer, ALS, MS, Musculer Distrofi, Parkinson Hastalığı, Felç), İleri Dönem Organ Yetmezlikleri (Kalp, Akciğer, Böbrek, Karaciğer), Çocuklarda Genetik, İlerleyici Hastalıklar, Beslenme Bozuklukları.

                Palyatif Bakım Hizmetlerinin Temel Bileşenleri Nedir?

  •  Ağrı ve diğer semptomların kontrol altına alınması
  •  Beslenme desteğinin sağlanması
  •  Hasta ve ailesinin psikososyal gereksinimlerinin karşılanması
  •  Hasta ve ailesinin manevi gereksinimlerinin karşılanması
  •  Hastanın son dönem bakımı ve hastanın fiziksel semptomlarının giderilmesi